Pyszne i zdrowe

Babeczki brownie z gruszką

Składniki na gruszki:


- 2 gruszki
- 150 g cukru
-750 ml wody


Składniki na babeczki:


- 180 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- 150 g drobnego cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Gruszki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować z cukrem  Gruszki umieścić we wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, do miękkości (ale nie mogą się rozpadać). Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić.
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku umieścić masło i roztopić. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę, odstawić i wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Sos przestudzić. Jajka lekko roztrzepać rózgą w naczyniu. Dodać cukier i wymieszać. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać. Bezpośrednio do mieszanki dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia a następnie wymieszać. Przygotować 10-12 papilotek do muffinów. Rozdzielić ciasto i do każdej babeczki włożyć kawałek gruszki. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut.
Pychta:)




Krem z dyni i pomidorów

Składniki:


- 1 średnia dynia
- 1 cebula
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- szczypta chili
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki masła
- 4 pomidory
- 1 litr bulionu
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz czarny
- kardamon i cynamon
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- serek mascarpone
- 150 ml śmietany do zup lub mleko kokosowe

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Dynię obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać cebulę, dynię, ziele angielskie, liście laurowe, chili oraz cynamon i smażyć n średnim ogniu przez 5-8 minut co jakiś czas mieszając. Następnie pomidory pokroić w kostkę. Koperek związać sznurkiem. Z garnka wyłowić liść laurowy oraz ziele i wyrzucić. Dodać pomidory, bulion oraz dodać sól i pieprz. Przykryć i gotować przez 30 minut. Na koniec wyjąć koperek i wyrzucić. Część zupy odlać i partiami blendować dodając śmietanę (mleko kokosowe). Doprawić kardamonem. Podawać z serkiem mascarpone.
SMACZNEGO!


Spaghetti z anchois

Składniki:


-1 paczka makaronu
- 10-12 filecików anchois
- 1 łyżka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czarnych oliwek
- pół szklanki oliwy z oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 pomidory

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Do sosu obrać czosnek i razem  z kaparami i odsączonymi oliwkami i anchois zmiksować na masę z zauważalnymi kawałkami składników. Sos doprawić pieprzem i i sokiem z cytryny (soli użyć tylko do  gotowania makaronu). Makaron połączyć z sosem i dodać pomidory wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
To jest pyszne:)


Bataty z prażoną cieciorką, jarmużem i kozim serem

Składniki:


- 3-4 bataty
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
-  plastry sera koziego
- 4-5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka mielonego kuminu + 1 łyżka mielonego chili
- sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Umyte bataty pokroić na połówki, rozłożyć na blasze i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i kumin (na łyżce oliwy). Dodać umyte i ususzone liście jarmużu. Delikatnie podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do oddzielnego naczynia, a tej samej patelni uprażyć ugotowaną ciecierzycę i posypać chili. Na upieczone bataty rozłożyć jarmuż, podprażyć cieciorkę i kawałki koziego sera. Skropić oliwą, Przed podaniem zapiec kilka minut.





Sernik pożegnalny 

Składniki na spód:


- 175 g cienkich ciasteczek Oreo z nadzieniem waniliowym
Ciasteczka ułożyć na spodzie formy o średnicy 26 cm.


Składniki na masę serową:

- 150 g masła
- 180 g drobnego cukru do wypieków

- 5 jaj

- 1000g twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
- 1 bydyń waniliowy w proszku
- 150 ml śmietany kremówki 30%
Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać  jajka i twaróg najlepiej w turach. Na koniec dodać budyń, śmietanę. Masę serową delikatnie przełożyć do formy i piec w temperaturze 170 stopni prze około 60 minut.

Polewa jeżynowa:
- 120 g jeżyn
- 4 łyżki cukru
Jeżyny umieścić w garnuszku i zagotować, Pamiętać o mieszaniu, aż do momentu rozpadnięcia  się owoców, odparowania wody i powstania polewy o konsystencji rzadkiego dżemu. Następnie wystudzić i przetrzeć przez sitko.


Szparagi w cieście francuskim

Składniki:

- pęczek zielonych szparagów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
- kilka plastrów żółtego sera
- kilka łyżek oliwy 

- pierz, sól i papryka słodka



Przygotowanie:

Szparagi opłukać, odkroić zdrewniałe i grubsze końce. Obrać ze skórki i zgrubień. Następnie łodyżki oblać oliwą i posypać solą oraz pieprzem. Ciasto pociąć na kilka kwadratów. Po dwa szparagi owinąć szynką i plastrem żółtego sera i zawinąć w ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni i piec szparagi przez 15 minut do zarumienienia się ciasta. Posypać papryką i podawać na ciepło.

Palce lizać:)




Sernik na zimno

Składniki:



- 500 ml śmietany kremówki

- 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym

- 1 galaretka truskawkowa

- 0,5 kg truskawek

- 1 opakowanie biszkoptów


Przygotowanie:


Formę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, dołożyć serki a następnie masę wyłożyć do formy. Udekorować połówkami truskawek i zalać wcześniej przygotowaną i ostudzoną galaretką. Podawać po 2-3 godzinach schłodzenia w lodówce.

Torcik "Leśny mech"

Składniki:

- 3 jajka
- po 1 i 1/3 szklanki cukru i oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450g)
- 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyczki cukru
- 1 małe opakowanie malin
- kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i osączyć. Jajka utrzeć z cukrem. Pod koniec wlać olej oraz olejek waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Następnie dołożyć szpinak i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C i piec przez 1 godzinę bez termoobiegu. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Śmietanę ubić z cukrem dodać żelatynę i wymieszać. Odciąć i pokruszyć niewielką warstwę ciasta tak aby powstała posypka. Na ciasto nałożyć bitą śmietanę, posypać pokruszonym ciastem i ułożyć maliny i listki mięty. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO :)



Stek wołowy

Składniki:

- 250 g mięsa wołowego
- oliwa z oliwek
- sól morska, gruboziarnista, pieprz
Przygotowanie:

Mięso opłukać pokroić w plastry. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i pieprzem z obu stron i odstawić. Patelnię mocno rozgrzać, skropić oliwą i położyć mięso. Smażyć z obu stron, aż zbrązowieje - około 5-6 minut. Nie przyciskać! Można polewać sosem własnym, to zwiększy walory smakowe.
Smacznego:)




Naleśniki z pieczarkami

Składniki:

- 4 jajka
- pół foremki pieczarek
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano
- 6 łyżek mąki żytniej

Przygotowanie:

Pieczarki obierać ze skórki, pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulkę i przyprawić. Następnie przygotować ciasto z mąki, jajek, dodać oregano, sól i pieprz. Mieszać dodając odrobinę wody do uzyskania lejącego ciasta. Smażyć na odrobinie oliwy. Dodać pieczarki, zawinąć.

Smacznego:)



Tort migdałowy

Składniki:

- 7 jajek
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 280 g zmielonych migdałów
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i ubić do puszystości i białości. Dodać skórki z cytrusów, cynamon i ubić. Dodać zmielone migdały i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać do mieszanki migdałowej w kilku turach i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 25 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto migdałowe i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 5 minut, następnie temperaturę obniżyć do 140 stopni i kontynuować pieczenie przez 45 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, posypać cukrem pudrem i udekorować płatkami migdałów. Podawać z lodami waniliowymi.
Smacznego:)







Domowy pasztet

Składniki:

- 1,5 kg kurczaka
- 40-50 dag wątróbki drobiowej
- 60 dag szynki, karkówki lub łopatki
- 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por
- 1 cebula- 3 jajka- 2 bułki- żurawina, grzyby, słonecznik do smaku- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do pasztetu, ziele angielskie, liść laurowyPrzygotowanie:

Kurczaka ugotować z warzywami. Mięso ugotować w osobnym garnku z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego przez około 20 minut. Następnie do mięsa dodać wątróbkę, przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut. Z ugotowanego kurczaka obierać mięso. W maszynce do mielenia mięsa (z wykorzystaniem sitka o najmniejszych dziurkach) zmielić mięso, warzywa, bułki. Do masy dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Do zmiany smaku można dodać żurawinę. Można także dodać wcześniej namoczone suszone grzyby i zmielić z masą. Keksówki wysmarować masłem i posypać bułką tartą, a następnie przełożyć masę z mięsa do foremek. Masę wyrównać i piec w kąpieli wodnej przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć foremki z kąpieli wodnej i ostudzić. Kąpiel wodna sprawia, że pasztet jest wilgotny. Można piec bezpośrednio w piekarniku, ale może być wysuszony.
Palce lizać:)





Sernik orzechowy z brzoskwiniami i Amaretto

Składniki na spód:
- 160 g herbatników maślanych
- 40 g zmielonych migdałów
- 80 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 100 g miękkiego masła
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru 
- 3 jajka
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 1 budyń śmietankowy
- 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ciastka rozdrabniamy i łączymy z masłem. Taką masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm i dociskamy ją do dna. Tortownicę wkładamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę i przygotowujemy masę serową. 
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową przelewamy do tortownicy, a na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 75 -80 minut. Przestudzony sernik wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem można sernik posypać cukrem pudrem. Ja przygotowałam galaretkę brzoskwiniową.
Palce lizać:)




Flaczki z boczniaków

Składniki:
- 1,5 litra bulionu  
- 500 g boczniaków
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 cebula
- 1/3 niewielkiego pora
- liście laurowe, ziele angielskie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta imbiru
- szczypta ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie plasterki. Marchewki i pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Boczniaki kroimy w paski w poprzek blaszek. W dużym garnku, na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy cebulę oraz pora, a następnie dodajemy starte warzywa i smażymy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy grzyby oraz wszystkie przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez około 25-30 minut. Flaczki podajemy ze świeżym pieczywem i z dodatkiem świeżej pokrojonej natki pietruszki.
Smacznego:)



Ciasto francuskie z gruszką

Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 gruszki
- cukier puder i cukier brązowy
- 1 jajko
- lody waniliowe
Przygotowanie:
Gruszki umyć, przeciąć na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Ułożyć połówki gruszek na cieście francuskim i ciasto przyciąć na wybrany kształt. Gruszki naciąć kilkukrotnie w pionie. Gruszki i ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem pudrem (ja użyłam również cukru brązowego). Gruszki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Gotowy deser będzie złotawo-brązowy. Z resztek ciasta wycięłam gwiazdki i wiewiórki. Ciepły deser podawać z lodami waniliowymi.
Smacznego :)




Pierniki

Składniki:
- 300 g masła
- 300 g miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 4 całe jajka i 1 żółtko
-1 kg mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Masło, miód i cukier podgrzać tak aby się rozpuściły. Miksturę dodać do mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną i wyrobić ciasto tak aby miało konsystencję plasteliny. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrywać pierniczki. Piec około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdobić według uznania.



Dietetyczne ciasto świąteczne

Składniki:
-  szklanki mąki pszennej graham
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1 dojrzały banan
- 1 jabłko
- 150g suszonych daktyli
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Daktyle posiekać i namoczyć przez 30 minut w mleku, dodać pokojonego banana i jabłko. Zmiksować na gładki mus, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Suche składki również wymieszać  a następnie połączyć w musem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w  temperaturze 180 stopni przez 55 minut.




Tarta z grzybami

Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 110 g masła
- 1 żółtko
- 2 duże łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 750 g mrożonych podgrzybków
- 1 duży por (tylko biała część)
- 1 duża cebula
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i pora pokroić i podsmażyć na maśle do miękkości. Grzyby rozmrozić, odcedzić, pokroić na mniejsze paseczki i podsmażyć na maśle. Do grzybów dodać pora i cebulę oraz kremówkę i doprawić przyprawami. Na koniec dodać jajko, żółtko oraz posiekaną drobno natkę.
Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć formę i wstawić na 20 min do zamrażarki. Schłodzone ciasto nakłuć w kilku miejscach, przykryć folią aluminiową i obciążyć np. ryżem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiec ciasto jeszcze 5 minut. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć farszem. Tartę wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na czas 30 minut.
Na zdjęciu próbna tarta na cieście francuskim.
Smacznego:)



Sernik z persymoną

Składniki na spód:
-  300 g ciasteczek w mlecznej czekoladzie ( Digestive lub Petitki)
- 1 łyżka kakao
- 80 g masła
Ciastka rozdrobnić (w woreczku śniadaniowym przy użyciu tłuczka kuchennego lub przy użyciu blendera). Dodać kakao oraz masło i wymieszać do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownic o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zamknąć formę. Wysypać na dno masę, wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy do jej 1/2 wysokości (sernik będzie niski). Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy.


Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 250 ml śmietany 30%
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia. Formę owinąć dwu krotnie folią aluminiową tak aby woda nie dostała się do ciasta. Przygotować drugą większą formę i wstawić do niej okrągłą formę. Przelać masę serową do formy na ciasteczkowy spód, większą formę uzupełnić wrzącą woda do połowy wysokości formy okrągłej. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie umieścić na kilka godzin w lodówce.


Składnki na mus:
- 2 bardzo dojrzałe persymony
- 1 łyżka cukru
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
Owoce persymony obrać, pokroić na kawałki, zblendować na puree. Umieścić w małym garnuszku razem z cukrem i sokiem pomarańczy i zagotować. Gotować przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia musu. Skrobię rozrobić w małej ilości wody (około 2 łyżek wody) i dodać do musu, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia.
Dodatkowo do dekoracji:
- 1 persymona
- ziarenka z połowy granata
Na schłodzony sernik wyłożyć mus z persymony i położyć obraną i pokrojoną persymonę, na zakładkę. Posypać ziarenkami granatu.



Smacznego! Palce lizać.


Ciecierzyca z pieczarkami i z cukinią

Składniki na 1-2 porcje:
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- mała cukinia
- 200 g pieczarek
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Cukinię pokroić w niedużą kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut. Następnie dodać cukinię i pieczarki, smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Ciecierzycę odcedzić i dodać do całości, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Podawać na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO!

Jabłoniowe róże



Składniki:
- 2 miękkie jabłka
- 1/2 cytryny
- dżem morelowy lub brzoskwiniowy
- cukier puder
- cynamon i kardamon
- 2 ciasta francuskie
Sposób przygotowania:
Jabłka opłukać, pokroić na cienkie plasterki. Aby nie brązowiały należy je skropić sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie rozkładamy i na szerokości smarujemy dżemem, posypujemy przyprawami oraz cukrem pudrem i układamy plasterki jabłka jak na zdjęciu. Pasek ciasta odcinamy a następnie zwijamy w pąk kwiatowy i wkładamy do foremki od mufinki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175 stopni C przez ok. 40 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Z 2 ciast francuskich otrzymałam 8 jabłoniowych róż.
SMACZNEGO:)

Kokardki z figą

Składniki:
- 250 g makaronu Lubella kokardki
- 6 fig
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 6 suszonych pomidorów
- 10 łyżek oliwy
- ser kozi do posypania
-sól i pieprz
- garść rukoli
Sposób przygotowania:
Umyte figi pokroić w ósemki. Szynkę parmeńską oraz suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmażyć szynkę. Dodać suszone pomidory i smażyć ok.2 min. Następnie dodać oliwę i figi. Smażyć jeszcze ok. 30 min. Dodać odcedzony makaron i całość wymieszać. Posypać startym serem kozim, świeżo mielonym pieprzem oraz rukolą.
SMACZNEGO:)

Krem z pora okraszony oscypkiem

Składniki:
- 1,75 l domowego bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki 18 lub 30%
- 3 pory (część biała i jasnozielona)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 większy ziemniak
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- oscypek
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki nasion dyni
Przygotowanie:
Pory i cebulę oraz ziemniaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, często mieszając, przez ok. 5 min. Następnie dodajemy drobno posiekamy czosnek oraz lubczyk i smażymy kolejne 5 min. Podsmażone warzywa zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę, a następnie zupę miksujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy startym na grubych oczkach oscypkiem i uprażonymi na suchej patelni ziarnami.
SMACZNEGO:)


Zapiekanka z warzywami i jajkiem

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 pomidory
- 1 mała, młoda cukinia
- 2 jajka
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Blaszkę wykładamy ciastem francuskim. Następnie ucieramy na tarce z grubymi oczkami cukinię, delikatnie solimy i po kilku minutach odsączamy. Umyte pomidory kroimy w plasterki. Odsączoną cukinię wykładamy na ciasto francuskie, układamy pokrojone pomidory. Jajka wybijamy, mieszamy z przyprawami i zalewamy składniki wyłożone na blaszce. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 min. i pieczemy w tem. 170stopni.
SMACZNEGO:)


Sernik z mango na zimno

Spód
- 1 opakowanie ciastek Łakotki o smaku kakaowym
- 100 g masła
Ciasteczka włożyć do woreczka i uderzając młotkiem kuchennym skutecznie pokruszyć. Następnie pokruszone ciasteczka wraz z masłem wymieszać w szklanej misce do otrzymania ciasta o konsystencji mokrego piasku. Ciastem wypełnić formę do tortu o średnicy 26 cm i ugnieść tworząc spód.
Masa
- 600 g pulpy/puree z  z mango* (mniej więcej 2 sztuki mango) lub 2 puszki mango w plastrach
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 g żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru pudru lub 3 łyżki miodu naturalnego
- 500 – 600g sera trzykrotnie zmielonego na sernik
Dodatkowo:
- 1  mango, obrane i pokrojone w kostkę
Mango zmiksować (np. blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree. Można użyć gotowej pulpy z mango. Ja zblendowałam mango w plastrach z 2 puszek.
W międzyczasie żelatynę w proszku zalać wodą (tylko do jej przykrycia - kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalać odrobiną gorącej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia a następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
Ser wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać zblendowane mango i rozpuszczoną oraz schłodzoną żelatynę. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru masy, bez białych smug. Dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.
Glazura
- 130 g pulpy/z 1 puszki mango w plastrach
 - 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut. Następnie dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Następnie mus z mango (ja zblendowałam mango w plastrach z jednej puszki) połączyć z żelatyną i przelać na stężoną masę serową z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.
Gotowy sernik wyjąć z lodówki i przy pomocy noża uwolnić torcik z formy. Przełożyć na paterę i dowolnie dekorować. Pokroić i podawać.  Przechowywać w lodówce.

Zupa rybna:

 Składniki:
- włoszczyzna
- świeżo wyciśnięty sok z 1, niedużej cytryny
- 4 jajka
- torebka ryżu
- filety z dorsza mrożony
- sól, pieprz
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania: 
- ugotować 1 litr wywaru z warzyw, przyprawić solą i pieprzem
- włożyć filety (uwaga, by się nie rozgotowały)
- ubić 4 jajka dolewając 150 ml śmietanki słodkiej 30%, a następnie dolać sok z cytryny
- ugotować ryż
Ubite jajka ze śmietaną i sokiem z cytryny dolać ostrożnie do wywaru z rybą. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Podawać z ryżem. Talerz udekorować listkami mięty, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.

Brownie z cukinii i daktyli:

Składniki:
- pół średniej cukinii - ok. 250g
- płatki owsiane zmielone na mąkę - szklanki
- proszek do pieczenia - łyżeczki
- kakao gorzkie - 2 łyżki
- banan - 2 dojrzałe sztuki
- daktyle suszone - ok. 100g
- łyżka miodu naturalnego
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- gorzka czekolada (min. 70% kakao) - tabliczka 100g
- jajka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- cukinię obierz ze skórki, zetrzyj na małych oczkach i oprósz szczyptą soli - odstaw na kilkanaście min.
- wymieszaj składniki suche: płatki zmielone na mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- zmiksuj banany z daktylami i masłem orzechowym
- wymieszaj ze składnikami suchymi
- czekoladę pokrusz i wymieszaj ze składnikami suchymi
- cukinię odciśnij z powstałego soku i dodaj do ciasta
- ubij jajka na jasną, puszystą pianę i wmieszaj je delikatnie w ciasto.
- przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 35 min. 

Sernik limonkowy:

Składniki:
1. Spód:
- 200 gramów bezglutenowych herbatników lub maślanych ciasteczek
- 100 gramów masła 
- 30 gramów cukru pudru 
2. Masa sernikowa:
- 3-4 łyżki stołowe żelatyny
- otarta skórka i sok z czterech limonek 
- 200 gramów białej czekolady
- 600 gramów twarogu sernikowego 
- około 30 ml śmietanki 36%
- 150 gramów cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasteczka lub herbatniki dokładnie rozdrobnić blenderem. Dodać masło, cukier i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić na dnie i brzegach. Zetrzeć skórkę z limonek i wycisnąć z nich sok. Do małego rondelka wlać śmietankę, a następnie dodać białą czekoladę, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści (najlepiej co jakiś czas zdejmować rondelek z gazu). Do dużej miski wyłożyć twaróg, wsypać cukier i zmiksować na niskich obrotach. Żelatynę dokładnie rozpuścić w soku z limonek, a następnie powoli dodać do rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Skórkę z limonek i rozpuszczoną czekoladę z żelatyną powoli wlewać do miski z twarogiem nastawiając mikser na najniższe obroty. Przelać masę do formy (z wyjmowanym denkiem) i odstawić do lodówki na minimum 5 godzin.

 Koktail z arbuza i limonki:

Składniki:
- 4 szklanki arbuza (bez pestek) pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki soku z limonki
- garść listków mięty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Następnie napój rozlać do szklanek, można dodać Kostki lodu i udekorować kawałkami arbuza i plasterkami limonki. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Placuszki z jabłka i płatków owsianych:

Przepis jest bardzo prosty:
- potrzebne są dwa jabłka, które obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach, 
- dodajemy 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki mąki żytniej, 2 jajka, lekko doprawiamy solą i pieprzem. 
- wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kilka łyżek wody a następnie smażymy na małym ogniu na patelni, z 3 łyżkami oliwy, z oliwek. 
Przed podaniem można posypać cynamonem i podawać na gorąco lub na zimno.



Ciasto fasolowe

Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- fasolkę opłukujemy na sitku, czekoladę kruszymy na drobne kawałki,
- banana obieramy ze skórki i kroimy na talarki
- do tego dodajemy sodę
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub innej podobnej wielkości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie  zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Można podawać z owocami np. truskawkami:)

Maliny i serek mascarpone:


Komentarze