Pyszne i zdrowe

Tarta z budyniem i czereśniami

Składniki:
Na ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Na masę budyniową:
- 1 budyń waniliowy z cukrem
-1,5 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 500 g czereśni
-20 g czekolady
-1 przeźroczysta galaretka
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto kruche zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce około 30 minut. Formę na tartę o średnicy  26 cm posmarować masłem  i posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim boki formy, nakłuć widelcem. wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć ryżem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i ciasto piec około 15 minut. Następnie usunąć obciążenie. Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący budyń rozprowadzić na przestudzonym cieście. Czereśnie umyć, usunąć pestki i ułożyć na budyniowym nadzieniu. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody, wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na czereśnie. Brzegi tarty obsypać czekoladą startą na nożu.

Deser z mleka kokosowego

Składniki:
- 2 puszki śmietany kokosowej lub mleka kokosowego
- 3 bezbarwne galaretki
- ok. 1 kg owoców - morele, borówki, winogrona, truskawki itp. 
Przygotowanie:
Do garnka przelać zawartość 1 puszki śmietany i 300 ml wody podgrzać. Wsypać 3 galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gdy śmietana/mleko z galaretkami przestygnie wymieszać ją trzepaczką z zawartością 2 puszki. Owoce umyć, pokroić na kawałki i ułożyć w formie do ciast 25 x 30 cm. Zalać mieszanką i pozostawić w lodówce do zastygnięcia. Pycha:)

Zapiekany bakłażan

Składniki:
- 4 bakłażany
- 2 cebule
- 1 foremka mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- oliwki czarne krojone
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka soczewicy
- 10 suszonych pomidorów
- kilka plastrów żółtego sera
- sól i pieprz 
- kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
Bakłażany umyć i przekroić na pół. Łyżką wydłubać miąższ. Połówki bakłażana posmarować oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Po kilku minutach dodać miąższ z bakłażana, pomidorki i podsmażyć aż do zmięknięcia. Mięso mielone również podsmażyć na oliwie. Na koniec połączyć z bakłażanem, zalać pomidorami i dodać soczewicę oraz oliwki. Doprawić do smaku, wyłożyć na bakłażana, dodać żółty ser i zapiec w piekarniku przez 10 minut.

Zimowa zapiekanka

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 1 kawałek kiełbasy drobiowej
- 1 pierś z kurczaka
- 2 jajka
- pół foremki pieczarek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć do zarumienienia. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę wraz z kiełbasą i podsmażyć. Dodać jajka i doprawić. Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem francuskim, wylać mieszankę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.  Smacznego:)

Krem z kalafiora i jabłek

Składniki:
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kalafior
- 2 jabłka
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 100 g gęstego jogurtu lub śmietany
- 1 litr wywaru warzywnego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać obrane oraz pokrojone w kostkę jabłko, podzielony na różyczki kalafior i pokrojone ziemniaki. Całość zalać wywarem, dodać odrobinę soli i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać jogurt lub śmietanę, zblendować. Przyprawić do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Podawać skropiony oliwą, z kawałkami kalafiora i jabłka. 

Ekspresowe ciasto francuskie z jabłkami

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 słoik 1 l jabłek
- cukier
- cynamon
Przygotowanie:
Ciastem wyłożyć formę na tartę. Wylać jabłka i posypać cynamonem oraz cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.

Zupa ziemniaczano - cytrynowa z pesto

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- łyżka masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- pół szklanki gęstej śmietany
- cytryna
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- zielone pesto
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić ziemniaki i pokrojone w kostkę cebule. Podsmażyć wszystko na rumiano, wciąż mieszając. Wlać wino i bulion, zagotować przez około 20 minut. Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i sok z cytryny (ilość dopasować do swojego smaku). Podawać z pesto i otartą, świeżą skórką cytrynową.

Nalewka z winogron

Składniki:
- 3 kg ciemnych winogron
- 1,5 kg drobnego cukru
- 1 l wódki
- 0,5 l spirytusu 96%
- 4 goździki
Przygotowanie:
Owoce delikatnie oderwać od gałązek i dokładnie umyć. Przełożyć do wysokiego naczynia,  zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Co jakiś czas lekko zamieszać, aby cukier się rozpuszczał a owoce rozgniatały i puszczały sok. Po dwóch dniach owoce zalać wódką i wrzucić goździki. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie  należy zamieszać i przelać nalewkę z owocami przez sito. Wycisną lekko sok z owoców (nie przecierać!) i przefiltrować nalewkę przez gazę. Przelać do butelek. Odstawić na trzy miesiące a po tym czasie już tylko delektować się trunkiem.

Bułki z konfiturą z wiśni

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 słoiczek konfitury z wiśni
- 1 jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Ciasto pokroić na paski i posmarować konfiturą. Każdy pasek zwinąć i posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Sernik na jogurcie

Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta soli
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- 500 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cukrem waniliowym. Dodać miód, żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać z  proszkiem do pieczenia, dodać do piany wraz z oliwą i delikatnie wymieszać. Dodać jogurt  i budynie, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Chipsy z buraków

Składniki:
- 6 buraków
- przyprawy według uznania
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Buraki umyć, obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki - talarki i polać oliwą. Talarki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec  przez 15-20 minut w temperaturze 120 stopni, podpieczone obrócić i zapiekać kolejne 10 - 20 minut tak aby się nie przypaliły.

Placuszki z tofu

Składniki:
- 400 g naturalnego tofu
- 250 g pieczarek
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej kokosowy
- sól, pieprz
- kurkuma
- zioła: pietruszka i szczypiorek
Przygotowanie:
Tofu oraz mleko miksować na jednolity krem,następnie dodać mleko i mąkę ziemniaczaną, dalej mieszać. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć. Dodać do  masy wraz z ziołami, przyprawić do smaku. Smażyć na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.

Pascha

Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- żółtka z 3 jaj
- 4 łyżki miodu
- mały kubek jogurtu naturalnego
- pomarańczowy cukier waniliowy
- bakalie (rodzynki, kandyzowane pomarańcze, orzechy włoskie i laskowe, mieszanka keksowe)
Przygotowanie:
Żółtka wraz z miodem utrzeć, dodać twaróg, jogurt i dalej ucierać. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Miseczkę lub inne naczynie z dziurkami wyłożyć pieluszką tetrową lub podwójną gazą i przełożyć delikatnie masę serową, zawinąć i przycisnąć np. słoikiem z wodą. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia wyłożyć i udekorować bakaliami. Palce lizać:)

Zupa cebulowa

Składniki:
- 4 duże cebule
- 4 łyżki masła
- łyżka mąki
- 1,5 litra bulionu
- 4 kromki pieczywa
- szklanka wytrawnego białego wina
- sól i pieprz
- 4 plastry żółtego sera
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Dusić na maśle do miękkości około 20 minut. Można zarumienić zupę i dodać łyżkę mąki. Wlać wino i czekać aż odparuje. Dodać do bulionu i gotować przez 20 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę można przygotować dzień wcześniej. Z pieczywa przygotować grzanki z serem.

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- przyprawy według uznania (kminek, tymianek, koperek, oregano, lubczyk, koperek, bazylia)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ciasto rozłożyć i pokroić na 12 pionowych pasków. Następnie posypać solą i pieprzem. Każdy paseczek posmarować inną przyprawą, złożyć na pół i skręcić. Jajko rozbić i wymieszać, a następnie posmarować każdy paluch. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec z termoobiegiem przez 20 min. Pyszna przekąska:)

Galaretka z cydru

Składniki:
- 2 butelki cydru 0,4 l
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 kawałki cynamonu
- 4 łyżki żelatyny
- 1 duże jabłko
Przygotowanie:
Cydr podgrzać i dodać cukier oraz cynamon. Nie gotować, mocno podgrzać i dodać żelatynę, mieszać do czasu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Jabłko umyć, pokroić i ułożyć w naczyniach, a następnie zalać cydrem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. To jest mocne:)

Tarta z serem feta, szynką i groszkiem

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta na tarte
- 3 jajka
- 140 g groszku zielonego lub mrożonego
- 250 g sera feta
- sól, pieprz
- 150 g szynki drobiowej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 50 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Dużą formę na tarte wyłożyć ciastem. W misce ubić jajka z odrobiną soli i pieprzu. Dodać mąkę, śmietankę. Szynkę i Ser feta pokroić w kostkę, Groszek mrożony zalać wrzątkiem i natychmiast odsączyć. Następnie dodać groszek, szynkę i ser feta oraz delikatnie wymieszać i wylać na ciasto do formy. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec 30 minut. To jest dobre:)

Mazurek kajmakowy

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy do otrzymania ciasta. Piec w temperaturze 150 - 180 stopni około 20-25 minut

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą

Składniki:
- 2 bataty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki zielonej soczewicy
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 mały kartonik śmietanki do zup
- 1 litr bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, carry i papryka chili w nitkach
Przygotowanie:
Bataty i cebulę obrać a następnie pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa włożyć do garnka, wlać oliwę i co chwilę mieszając podsmażyć przez około 5 minut. Dodać suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać gorący  bulion i zagotować. Do gotującego wywaru dodać pokrojoną pierś kurczaka. Doprawić przyprawami, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, mleko kokosowe i wymieszać.

Bułki z makiem

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka masy makowej
- garść pokrojonych orzechów włoskich i laskowych
- garść rodzynek
- kilka łyżeczek cukru brązowego
- 1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto pokroić na 8 pasków. Każdy pasek posypać cukrem, rozprowadzić łyżkę masy makowej i posypać rodzynkami. Następnie zwinąć i uformować w bułki, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać orzechami. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

Koktajl z jarmużem i gruszkami

Składniki:
- 1 szklanka jarmużu
- garść natki pietruszki
- 2 dojrzałe gruszki
- 1/2 awokado
- 1 plasterek imbiru
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki koktajl.

Dyniowa tarta z kozim serem

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 700 g surowej dyni
- 150 g pokruszonego sera koziego
- 4 jajka
- 170 ml gęstej śmietany torowej
- 170 ml mleka tłustego
- sól, pieprz, tymianek
- garść ziarenek łuskanego słonecznika i pestek dyni
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Nasmarować formę do tarty o średnicy 23 cm i wyłożyć ją ciastem, tak aby trochę wystawało ponad brzegi. Piec około 15 minut na złoto. Wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia. Następnie spłaszczyć ciasto ręką. Dynię pokrojoną w kostkę ułożyć na cieście, posypać kozim serem i tymiankiem. Przygotować zalewę mieszając jaja, śmietankę i mleko oraz przyprawić do smaku. Zalać mieszaniną dynię i ser. Posypać  słonecznikiem, pestkami dyni i startym kozim serem. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni i piec około 30 minut.  Palce lizać :)

Babka ziemniaczana

Składniki:
- 16 średnich ziemniaków
- 30 g wędzonej szynki
- 30 g wędzonej kiełbasy
- 2 jaja
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- mąka
- sól i pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcedzić. Szynkę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Następnie wlać do masy ziemniaczanej, wbić jaja, dodać przyprawy, cebulę pokrojoną w kosteczkę, łyżkę śmietany i czosnek. Dodać mąki, by ciasto było dość gęste. Całość wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 90 minut.

Keks z żurawiną i pistacjami

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 240 ml kefiru
- 80 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100 g żurawiny (świeżej, suszonej lub mrożonej)
- 60 g niesolonych pistacji
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić jajko, cukier, kefir, olej, skórkę z pomarańczy i wymieszać rózgą kuchenną. Bezpośrednio do naczynia dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i kolejny raz wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną żurawinę i rozdrobnione pistacje. Formę na małą keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec bez termoobiegu w temperaturze 170 stopni przez 120 minut. Smacznego :)

Tarta z figami

Składniki na ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 130 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, wsadzić do woreczka i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać ryż dla obciążenia ciasta. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C, a następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 200 stopni C, wstawić ciasto i piec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić ponownie do piekarnika i piec dodatkowe 6-7 minut do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć formę i spód wypełnić nadzieniem.
Składniki na nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki lub 18%
- 70 ml syropu klonowego
- 2 duże jajka
-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
W misie miksera umieścić serek mascarpone, syrop klonowy i jajka. Zmiksować do połączenia i do zlikwidowania  grudek. Dodać śmietanę i skrobię ziemniaczaną i krótko ubijać. Nadzienie będzie bardzo rzadkie. Nadzienie przelać na spód i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut do wypieczenia. Wierzch będzie koloru złotobrązowego a boki nadzienia zaczną się lekko podnosić.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodatkowo:
- 8 świeżych fig
- syrop klonowy do podania
Figi umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na tarcie. Polać syropem klonowym i gotowe :) Ciasto przechowywać w lodówce!

Jabłka w cieście naleśnikowym

Składniki na ciasto naleśnikowe:
- ok. 50 g maki kukurydzianej
- ok. 50 g mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 jabłka
- 5 łyżek miodu (ja wykorzystałam miód kasztanowy)
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki i wyciągnąć gniazda nasienne ze środka. Obrane jabłka pokroić na grubsze plastry. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Jabłka zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Obok w rondelku rozgrzać miód i zatopić w nim orzechy. Usmażone jabłka polewać miodem z orzechami.

Babeczki brownie z gruszką

Składniki na gruszki:
- 2 gruszki
- 150 g cukru
-750 ml wody
Składniki na babeczki:
- 180 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- 150 g drobnego cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Gruszki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować z cukrem  Gruszki umieścić we wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, do miękkości (ale nie mogą się rozpadać). Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić.
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku umieścić masło i roztopić. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę, odstawić i wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Sos przestudzić. Jajka lekko roztrzepać rózgą w naczyniu. Dodać cukier i wymieszać. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać. Bezpośrednio do mieszanki dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia a następnie wymieszać. Przygotować 10-12 papilotek do muffinów. Rozdzielić ciasto i do każdej babeczki włożyć kawałek gruszki. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut. Pychota:)

Krem z dyni i pomidorów

Składniki:
- 1 średnia dynia
- 1 cebula
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- szczypta chili
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki masła
- 4 pomidory
- 1 litr bulionu
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz czarny
- kardamon i cynamon
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- serek mascarpone
- 150 ml śmietany do zup lub mleko kokosowe
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Dynię obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać cebulę, dynię, ziele angielskie, liście laurowe, chili oraz cynamon i smażyć n średnim ogniu przez 5-8 minut co jakiś czas mieszając. Następnie pomidory pokroić w kostkę. Koperek związać sznurkiem. Z garnka wyłowić liść laurowy oraz ziele i wyrzucić. Dodać pomidory, bulion oraz dodać sól i pieprz. Przykryć i gotować przez 30 minut. Na koniec wyjąć koperek i wyrzucić. Część zupy odlać i partiami blendować dodając śmietanę (mleko kokosowe). Doprawić kardamonem. Podawać z serkiem mascarpone. SMACZNEGO!

Kokardki z anchois

Składniki:
-1 paczka makaronu
- 10-12 filecików anchois
- 1 łyżka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czarnych oliwek
- pół szklanki oliwy z oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 pomidory
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Do sosu obrać czosnek i razem  z kaparami i odsączonymi oliwkami i anchois zmiksować na masę z zauważalnymi kawałkami składników. Sos doprawić pieprzem i i sokiem z cytryny (soli użyć tylko do  gotowania makaronu). Makaron połączyć z sosem i dodać pomidory wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.To jest pyszne:)

Bataty z prażoną cieciorką, jarmużem i kozim serem

Składniki:
- 3-4 bataty
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
-  plastry sera koziego
- 4-5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka mielonego kuminu + 1 łyżka mielonego chili
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Umyte bataty pokroić na połówki, rozłożyć na blasze i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i kumin (na łyżce oliwy). Dodać umyte i ususzone liście jarmużu. Delikatnie podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do oddzielnego naczynia, a tej samej patelni uprażyć ugotowaną ciecierzycę i posypać chili. Na upieczone bataty rozłożyć jarmuż, podprażyć cieciorkę i kawałki koziego sera. Skropić oliwą, Przed podaniem zapiec kilka minut.

Sernik pożegnalny

Składniki na spód:
- 175 g cienkich ciasteczek Oreo z nadzieniem waniliowym
Ciasteczka ułożyć na spodzie formy o średnicy 26 cm.
Składniki na masę serową:
- 150 g masła
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jaj
- 1000 g twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 150 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać  jajka i twaróg najlepiej w turach. Na koniec dodać budyń, śmietanę. Masę serową delikatnie przełożyć do formy i piec w temperaturze 170 stopni prze około 60 minut.
Składniki na polewę jeżynową:
- 120 g jeżyn
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie polewy jeżynowej:
Jeżyny umieścić w garnuszku i zagotować, Pamiętać o mieszaniu, aż do momentu rozpadnięcia  się owoców, odparowania wody i powstania polewy o konsystencji rzadkiego dżemu. Następnie wystudzić i przetrzeć przez sitko.

Szparagi w cieście francuskim

Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
- kilka plastrów żółtego sera
- kilka łyżek oliwy
- pierz, sól i papryka słodka
Przygotowanie:
Szparagi opłukać, odkroić zdrewniałe i grubsze końce. Obrać ze skórki i zgrubień. Następnie łodyżki oblać oliwą i posypać solą oraz pieprzem. Ciasto pociąć na kilka kwadratów. Po dwa szparagi owinąć szynką i plastrem żółtego sera i zawinąć w ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni i piec szparagi przez 15 minut do zarumienienia się ciasta. Posypać papryką i podawać na ciepło. Palce lizać:)

Sernik na zimno

Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 galaretka truskawkowa
- 0,5 kg truskawek
- 1 opakowanie biszkoptów
Przygotowanie:
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, dołożyć serki a następnie masę wyłożyć do formy. Udekorować połówkami truskawek i zalać wcześniej przygotowaną i ostudzoną galaretką. Podawać po 2-3 godzinach schłodzenia w lodówce.

Torcik "Leśny mech"

Składniki:
- 3 jajka
- po 1 i 1/3 szklanki cukru i oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450g)
- 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyczki cukru
- 1 małe opakowanie malin
- kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i osączyć. Jajka utrzeć z cukrem. Pod koniec wlać olej oraz olejek waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Następnie dołożyć szpinak i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C i piec przez 1 godzinę bez termoobiegu. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Śmietanę ubić z cukrem dodać żelatynę i wymieszać. Odciąć i pokruszyć niewielką warstwę ciasta tak aby powstała posypka. Na ciasto nałożyć bitą śmietanę, posypać pokruszonym ciastem i ułożyć maliny i listki mięty. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO :)

Stek wołowy

Składniki:
- 250 g mięsa wołowego
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- sól morska, gruboziarnista, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłukać pokroić w plastry. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i pieprzem z obu stron i odstawić. Patelnię mocno rozgrzać, skropić oliwą i położyć mięso. Smażyć z obu stron, aż zbrązowieje - około 5-6 minut. Nie przyciskać! Można polewać sosem własnym, to zwiększy walory smakowe.  Smacznego:)

Naleśniki z pieczarkami

Składniki:
- 4 jajka
- pół foremki pieczarek
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano
- 6 łyżek mąki żytniej
Przygotowanie:
Pieczarki obierać ze skórki, pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulkę i przyprawić. Następnie przygotować ciasto z mąki, jajek, dodać oregano, sól i pieprz. Mieszać dodając odrobinę wody do uzyskania lejącego ciasta. Smażyć na odrobinie oliwy. Dodać pieczarki, zawinąć. Smacznego!

Tort migdałowy

Składniki:
- 7 jajek
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 280 g zmielonych migdałów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i ubić do puszystości i białości. Dodać skórki z cytrusów, cynamon i ubić. Dodać zmielone migdały i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać do mieszanki migdałowej w kilku turach i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 25 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto migdałowe i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 5 minut, następnie temperaturę obniżyć do 140 stopni i kontynuować pieczenie przez 45 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, posypać cukrem pudrem i udekorować płatkami migdałów. Podawać z lodami waniliowymi. Smacznego:)

Domowy pasztet

Składniki:
- 1,5 kg kurczak w całości lub częściach
- 40-50 dag wątróbki drobiowej
- 60 dag szynki, karkówki lub łopatki
- 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por- 1 cebula- 3 jajka- 2 bułki- żurawina, grzyby, słonecznik do smaku- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do pasztetu, ziele angielskie, liść laurowy.
Przygotowanie:
Kurczaka ugotować z warzywami. Mięso ugotować w osobnym garnku z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego przez około 20 minut. Następnie do mięsa dodać wątróbkę, przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut. Z ugotowanego kurczaka obierać mięso. W maszynce do mielenia mięsa (z wykorzystaniem sitka o najmniejszych dziurkach) zmielić mięso, warzywa, bułki. Do masy dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Do zmiany smaku można dodać żurawinę. Można także dodać wcześniej namoczone suszone grzyby i zmielić z masą. Keksówki wysmarować masłem i posypać bułką tartą, a następnie przełożyć masę z mięsa do foremek. Masę wyrównać i piec w kąpieli wodnej przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć foremki z kąpieli wodnej i ostudzić. Kąpiel wodna sprawia, że pasztet jest wilgotny. Można piec bezpośrednio w piekarniku, ale może być wysuszony. Palce lizać:)                                 

Sernik orzechowy z brzoskwiniami i Amaretto

Składniki na spód:
- 160 g herbatników maślanych
- 40 g zmielonych migdałów
- 80 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 100 g miękkiego masła
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 1 budyń śmietankowy
- 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ciastka rozdrabniamy i łączymy z masłem. Taką masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm i dociskamy ją do dna. Tortownicę wkładamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę i przygotowujemy masę serową.
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową przelewamy do tortownicy, a na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 75 -80 minut. Przestudzony sernik wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem można sernik posypać cukrem pudrem. Ja przygotowałam galaretkę brzoskwiniową. Pychotka:)

Flaczki z boczniaków

Składniki:
- 1,5 litra bulionu
- 500 g boczniaków
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 cebula
- 1/3 niewielkiego pora
- liście laurowe, ziele angielskie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta imbiru
- szczypta ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie plasterki. Marchewki i pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Boczniaki kroimy w paski w poprzek blaszek. W dużym garnku, na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy cebulę oraz pora, a następnie dodajemy starte warzywa i smażymy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy grzyby oraz wszystkie przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez około 25-30 minut. Flaczki podajemy ze świeżym pieczywem i z dodatkiem świeżej pokrojonej natki pietruszki. 

Ciasto francuskie z gruszką

Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 gruszki
- cukier puder i cukier brązowy
- 1 jajko
- lody waniliowe
Przygotowanie:
Gruszki umyć, przeciąć na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Ułożyć połówki gruszek na cieście francuskim i ciasto przyciąć na wybrany kształt. Gruszki naciąć kilkukrotnie w pionie. Gruszki i ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem pudrem (ja użyłam również cukru brązowego). Gruszki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Gotowy deser będzie złotawo-brązowy. Z resztek ciasta wycięłam gwiazdki i wiewiórki. Ciepły deser podawać z lodami waniliowymi. Smacznego :)

Pierniki

Składniki:
- 300 g masła
- 300 g miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 4 całe jajka i 1 żółtko
-1 kg mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Masło, miód i cukier podgrzać tak aby się rozpuściły. Miksturę dodać do mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną i wyrobić ciasto tak aby miało konsystencję plasteliny. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrywać pierniczki. Piec około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdobić według uznania.

Dietetyczne ciasto świąteczne

Składniki:
-  szklanki mąki pszennej graham
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1 dojrzały banan
- 1 jabłko
- 150g suszonych daktyli
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 2 jajka
Przygotowanie:
Daktyle posiekać i namoczyć przez 30 minut w mleku, dodać pokrojonego banana i jabłko. Zmiksować na gładki mus, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Suche składki również wymieszać  a następnie połączyć w musem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w  temperaturze 180 stopni przez 55 minut.

Tarta z grzybami

Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 110 g masła
- 1 żółtko
- 2 duże łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 750 g mrożonych podgrzybków
- 1 duży por (tylko biała część)
- 1 duża cebula
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i pora pokroić i podsmażyć na maśle do miękkości. Grzyby rozmrozić, odcedzić, pokroić na mniejsze paseczki i podsmażyć na maśle. Do grzybów dodać pora i cebulę oraz kremówkę i doprawić przyprawami. Na koniec dodać jajko, żółtko oraz posiekaną drobno natkę.
Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć formę i wstawić na 20 min do zamrażarki. Schłodzone ciasto nakłuć w kilku miejscach, przykryć folią aluminiową i obciążyć np. ryżem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiec ciasto jeszcze 5 minut. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć farszem. Tartę wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na czas 30 minut. Na zdjęciu próbna tarta na cieście francuskim.

Sernik z persymoną

Składniki na spód:
-  300 g ciasteczek w mlecznej czekoladzie ( Digestive lub Petitki)
- 1 łyżka kakao
- 80 g masła
Ciastka rozdrobnić (w woreczku śniadaniowym przy użyciu tłuczka kuchennego lub przy użyciu blendera). Dodać kakao oraz masło i wymieszać do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownic o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zamknąć formę. Wysypać na dno masę, wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy do jej 1/2 wysokości (sernik będzie niski). Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 250 ml śmietany 30%
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia. Formę owinąć dwukrotnie folią aluminiową tak aby woda nie dostała się do ciasta. Przygotować drugą większą formę i wstawić do niej okrągłą formę. Przelać masę serową do formy na ciasteczkowy spód, większą formę uzupełnić wrzącą woda do połowy wysokości formy okrągłej. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie umieścić na kilka godzin w lodówce.
Składniki na mus:
- 2 bardzo dojrzałe persymony
- 1 łyżka cukru
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Owoce persymony obrać, pokroić na kawałki, zblendować na puree. Umieścić w małym garnuszku razem z cukrem i sokiem pomarańczy i zagotować. Gotować przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia musu. Skrobię rozrobić w małej ilości wody (około 2 łyżek wody) i dodać do musu, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia.
Dodatkowo do dekoracji:
- 1 persymona
- ziarenka z połowy granata
Na schłodzony sernik wyłożyć mus z persymony i położyć obraną i pokrojoną persymonę, na zakładkę. Posypać ziarenkami granatu. Smacznego! Palce lizać.

Ciecierzyca z pieczarkami i z cukinią

Składniki na 1-2 porcje:
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- mała cukinia
- 200 g pieczarek
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Cukinię pokroić w niedużą kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut. Następnie dodać cukinię i pieczarki, smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Ciecierzycę odcedzić i dodać do całości, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Podawać na ciepło lub zimno.  SMACZNEGO!

Jabłoniowe róże

Składniki:
- 2 miękkie jabłka
- 1/2 cytryny
- dżem morelowy lub brzoskwiniowy
- cukier puder
- cynamon i kardamon
- 2 ciasta francuskie
Sposób przygotowania:
Jabłka opłukać, pokroić na cienkie plasterki. Aby nie brązowiały należy je skropić sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie rozkładamy i na szerokości smarujemy dżemem, posypujemy przyprawami oraz cukrem pudrem i układamy plasterki jabłka jak na zdjęciu. Pasek ciasta odcinamy a następnie zwijamy w pąk kwiatowy i wkładamy do foremki od mufinki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175 stopni C przez ok. 40 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Z 2 ciast francuskich otrzymałam 8 jabłoniowych róż !

Kokardki z figą

Składniki:
- 250 g makaronu Lubella kokardki
- 6 fig
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 6 suszonych pomidorów
- 10 łyżek oliwy
- ser kozi do posypania
-sól i pieprz
- garść rukoli
Sposób przygotowania:
Umyte figi pokroić w ósemki. Szynkę parmeńską oraz suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmażyć szynkę. Dodać suszone pomidory i smażyć ok.2 min. Następnie dodać oliwę i figi. Smażyć jeszcze ok. 30 min. Dodać odcedzony makaron i całość wymieszać. Posypać startym serem kozim, świeżo mielonym pieprzem oraz rukolą. Świetny smak.

Krem z pora okraszony oscypkiem

Składniki:
- 1,75 l domowego bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki 18 lub 30%
- 3 pory (część biała i jasnozielona)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 większy ziemniak
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- oscypek
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki nasion dyni
Przygotowanie:
Pory i cebulę oraz ziemniaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, często mieszając, przez ok. 5 min. Następnie dodajemy drobno posiekamy czosnek oraz lubczyk i smażymy kolejne 5 min. Podsmażone warzywa zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę, a następnie zupę miksujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy startym na grubych oczkach oscypkiem i uprażonymi na suchej patelni ziarnami. 

Zapiekanka z warzywami i jajkiem

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 pomidory
- 1 mała, młoda cukinia
- 2 jajka
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Blaszkę wykładamy ciastem francuskim. Następnie ucieramy na tarce z grubymi oczkami cukinię, delikatnie solimy i po kilku minutach odsączamy. Umyte pomidory kroimy w plasterki. Odsączoną cukinię wykładamy na ciasto francuskie, układamy pokrojone pomidory. Jajka wybijamy, mieszamy z przyprawami i zalewamy składniki wyłożone na blaszce. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 min. i pieczemy w temp. 170 stopni. Bardzo zdrowo.

Sernik z mango na zimno

Spód:
- 1 opakowanie ciastek Łakotki o smaku kakaowym
- 100 g masła
Ciasteczka włożyć do woreczka i uderzając młotkiem kuchennym skutecznie pokruszyć. Następnie pokruszone ciasteczka wraz z masłem wymieszać w szklanej misce do otrzymania ciasta o konsystencji mokrego piasku. Ciastem wypełnić formę do tortu o śr. 26 cm i ugnieść tworząc spód.
Masa:
- 600 g pulpy/puree z  z mango* (mniej więcej 2 sztuki mango) lub 2 puszki mango w plastrach
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 g żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru pudru lub 3 łyżki miodu naturalnego
- 500 – 600 g sera trzykrotnie zmielonego na sernik
Dodatkowo:
- 1  mango, obrane i pokrojone w kostkę
Mango zmiksować (np. blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree. Można użyć gotowej pulpy z mango. Ja zblendowałam mango w plastrach z 2 puszek.
W międzyczasie żelatynę w proszku zalać wodą (tylko do jej przykrycia - kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalać odrobiną gorącej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia a następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
Ser wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać zblendowane mango i rozpuszczoną oraz schłodzoną żelatynę. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru masy, bez białych smug. Dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.
Glazura:
- 130 g pulpy/z 1 puszki mango w plastrach
 - 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut. Następnie dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Następnie mus z mango (ja zblendowałam mango w plastrach z jednej puszki) połączyć z żelatyną i przelać na stężoną masę serową z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.
Gotowy sernik wyjąć z lodówki i przy pomocy noża uwolnić torcik z formy. Przełożyć na paterę i dowolnie dekorować. Pokroić i podawać.  Przechowywać w lodówce.

Zupa rybna

Składniki:
- włoszczyzna
- świeżo wyciśnięty sok z 1, niedużej cytryny
- 4 jajka
- torebka ryżu
- filety z dorsza mrożony
- sól, pieprz
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
- ugotować 1 litr wywaru z warzyw, przyprawić solą i pieprzem
- włożyć filety (uwaga, by się nie rozgotowały)
- ubić 4 jajka dolewając 150 ml śmietanki słodkiej 30%, a następnie dolać sok z cytryny
- ugotować ryż
Ubite jajka ze śmietaną i sokiem z cytryny dolać ostrożnie do wywaru z rybą. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Podawać z ryżem. Talerz udekorować listkami mięty, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.

Brownie z cukinii i daktyli

Składniki:
- pół średniej cukinii - ok. 250g
- płatki owsiane zmielone na mąkę - szklanki
- proszek do pieczenia - łyżeczki
- kakao gorzkie - 2 łyżki
- banan - 2 dojrzałe sztuki
- daktyle suszone - ok. 100g
- łyżka miodu naturalnego
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- gorzka czekolada (min. 70% kakao) - tabliczka 100g
- jajka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- cukinię obierz ze skórki, zetrzyj na małych oczkach i oprósz szczyptą soli - odstaw na kilkanaście min.
- wymieszaj składniki suche: płatki zmielone na mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- zmiksuj banany z daktylami i masłem orzechowym
- wymieszaj ze składnikami suchymi
- czekoladę pokrusz i wymieszaj ze składnikami suchymi
- cukinię odciśnij z powstałego soku i dodaj do ciasta
- ubij jajka na jasną, puszystą pianę i wmieszaj je delikatnie w ciasto.
- przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 35 min.

Sernik limonkowy:

Składniki:
1. Spód:
- 200 gramów bezglutenowych herbatników lub maślanych ciasteczek
- 100 gramów masła
- 30 gramów cukru pudru
2. Masa sernikowa:
- 3-4 łyżki stołowe żelatyny
- otarta skórka i sok z czterech limonek
- 200 gramów białej czekolady
- 600 gramów twarogu sernikowego
- około 30 ml śmietanki 36%
- 150 gramów cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasteczka lub herbatniki dokładnie rozdrobnić blenderem. Dodać masło, cukier i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić na dnie i brzegach. Zetrzeć skórkę z limonek i wycisnąć z nich sok. Do małego rondelka wlać śmietankę, a następnie dodać białą czekoladę, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści (najlepiej co jakiś czas zdejmować rondelek z gazu). Do dużej miski wyłożyć twaróg, wsypać cukier i zmiksować na niskich obrotach. Żelatynę dokładnie rozpuścić w soku z limonek, a następnie powoli dodać do rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Skórkę z limonek i rozpuszczoną czekoladę z żelatyną powoli wlewać do miski z twarogiem nastawiając mikser na najniższe obroty. Przelać masę do formy (z wyjmowanym denkiem) i odstawić do lodówki na minimum 5 godzin.

Koktail z arbuza i limonki

Składniki:
- 4 szklanki arbuza (bez pestek) pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki soku z limonki
- garść listków mięty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Następnie napój rozlać do szklanek, można dodać Kostki lodu i udekorować kawałkami arbuza i plasterkami limonki. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Placuszki z jabłka i płatków owsianych:

Przepis jest bardzo prosty:
- potrzebne są dwa jabłka, które obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach,
- dodajemy 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki mąki żytniej, 2 jajka, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
- wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kilka łyżek wody a następnie smażymy na małym ogniu na patelni, z 3 łyżkami oliwy, z oliwek.
Przed podaniem można posypać cynamonem i podawać na gorąco lub na zimno.

Ciasto fasolowe

Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- fasolkę opłukujemy na sitku, czekoladę kruszymy na drobne kawałki,
- banana obieramy ze skórki i kroimy na talarki
- do tego dodajemy sodę
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub innej podobnej wielkości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie  zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Można podawać z owocami np. truskawkami:)

Maliny i serek mascarpone


Komentarze